Mei 2007

29 mei

Met een compleet naar een Indische toko geurende auto, scheurde ik zondag naar Brussel. De dag daarvoor had ik met de familie de Pasar Malam bezocht en zoals dat als halve Indo van me verwacht wordt had ik vele plastic zakjes met etenswaar achter in de kofferbak liggen. In Brussel trad the Dave Matthews Band op. Voor het eerst sinds lange tijd weer in Europa en aangezien ik ze alleen van DVD ken, was daar geen twijfel over mogelijk... Volkomen onbekend in mijn vriendenkring, behalve dan die ene man die ik er ooit eens mee probeerde te imponeren, die had ze uiteraard wel weer eens live gezien. En nu was het eindelijk dan zo ver. Een prachtig zaaltje, Ahoy in het klein, samen met 7000 anderen, die wel wisten waar ik het over had. Toch best wel een mooi plekje op de pakweg 10e rij. Dave kwam op, de zaal ging plat, maar hij kwam alleen even to introduce his friend. Very nice, maar het mannetje met zijn akoestische liedjes (Tom Morello van Rage Against The Machine, wat ik dan weer uitermate cool hoor te vinden) mocht wat mij betreft na 2 liedjes wel weer opzouten, zodat het feest kon beginnen. Dat deed hij uiteraard niet, dus de psyche gaat werken en moet ik plassen en krijg last van me rug. Dave Matthews en zijn band waren geweldig. Een gewone man, tussen flamboyante muzikanten. Gewone rock met drummer, bassist en gitarist, maar het is de combinatie van viool en saxofoon die het voor mij zo geweldig maakt. Toch zijn dit soort concerten niet voor me weggelegd. Ik wil een plekje vooraan, ik wil in de muziek, ik wil foto's, maar er zijn meer mensen die dat willen. Dan wordt ik onrustig, want het geluid is bagger vooraan en ga op zoek naar een plek op de tribunes waar het veel beter is en waar ik kan zitten. Maar ja, dan is het weer zo ver weg. Pfff en dat met Keane en Genesis in het verschiet. Ik erger me nu al dood aan het geluid in die K-Arena en heb uit pure wanhoop ook nog maar een kaartje wederom in België gekocht, hopelijk hebben ze daar een beter stadion gebouwd. Al met al, niets voor mij, maar ik moet erbij zijn!

En mocht je nog 6 minuutjes hebben, kijk dan even Dave op Pinkpop, waar hij de volgende dag speelde, weet je waar ik het over heb. En let vooral op Stevie Wonder met zijn viool en de vreselijk sexy blik van Dave op het einde tussen de bekkens door. (God, wat heerlijk zo'n eigen website, dat oeverloze gelul, wat waarschijnlijk geen hond zal interesseren)

 

 

7 mei

Het was een matig seizoen, wat optredens, inspiratie en creativiteit betreft. Maar dat geef nie, zo langzamerhand het komt weer terug. Er staan nog 3 dingen op het program. A.s. vrijdag een pre-party van Kultuurkuur in Lichtenvoorde. Op 1 juni sta ik samen met Jasper van Kuijk in het altijd zo sfeervolle Pleintheater in Amsterdam. En ook dit seizoen eindig ik op 9 juni in Den Haag, tijdens de cabaretdagen in Theater Pepijn, met Bart de Groof en Arie Blok.

En uiteindelijk nog een kaartje kunnen krijgen voor Marc-Marie Huijbregts a.s. zaterdag. Ondanks het rare wachtlijsten-systeem in de schouwburg alhier. Of misschien wel dankzij, want nu ik het systeem een beetje doorheb en met behulp van de Buuv, krijg ik het weer vol elkaar. Jammer voor al die mensen boven mij op de lijst (en dat waren er wat) maar voor dit soort voorstellingen ga ik over Achterhoekse lijken!

update 12 mei: Marc-Marie was geweldig. Hoe relaxed, hoe grappig en hoe integer hij zijn verhaal vertelt. En hij laat zien hoe je met je publiek communiceert, zonder dat je ze belachelijk maakt. Volledig de slappe lach bij "Jongens, ik maak het alvast gezellig in het bootje". Nou ja, je moet het gewoon zien, want er komt nog een seizoen. En dat allemaal in m'n eigen schouwburg, waar het weer gezellig is sinds de directeur met veel tamtam en poeha is vetrokken (een gemeen maar gemeend Hoera!! daarvoor). En als ze op het eind van de avond, in de prachtige foyer met enorme schermen er nog een live-dvdtje van Phil en wat bitterballen ingooien, tja dan zijn we dus nog lang niet weg.

 

April 2007

29 april

Kijk, dat is nou weer grappig. YouTube geïntegreerd op mijn seitje. Een beetje rondgesnuffeld in andermans codes, wat plak en knipwerk en dan kan ik zomaar filmpjes op mijn webstek zetten. Maar dan loop je meteen al weer tegen de beperkingen aan. Ik wou hier het allerleukste filmpje plaatsen, André van Duin en Ferry de Groot in De Wereld Draait Door, met live een stukje Dik Voormekaar Show. Zo geweldig! Maar helaas laat de 'owner' op YouTube dat niet toe. Heb je het nog niet gezien, kijk dan even hier rechtstreeks.

Dus eerst maar even wat reclame voor Het Groot, die ook wat digitaler worden en dan binnenkort eigen filmpjes. Maar ja, dan moeten videootjes omgezet worden op DVD en dan weer omgezet worden naar fatsoenlijk formaat en de Koningin schreeuwt ook om aandacht. Duzzz, laterrrrr...

 

 

28 april

Leuk, hoorde het ook net pas per mail. Vanavond in Herexamen op Ned 2, zit Ted Griffioen. Cameretten collega, van ondertussen alweer een tijdje geleden. Voor de 2 à 3 mensen die dit nog lezen (we blijven optimistisch) kijken dus, als je tenminste niet net als ik aan het BBQen slaat, want hier in het oosten is het griezelig prachtig weer. Dus voordat de wereld daar aan ten onder gaat, moeten we er nog maar even flink van genieten. Welliswaar wel met een Sonja Bakker-BBQ, zo spraken we vanochtend heel stoer met het gezelschap af, maar ondertussen staat Sonja klaar in de marinade, ritueel geslacht, opgevuld met verse groente (was haar laatste wens) om met een calorierijke pindasaus door ons veroberd te worden. En daarna nog even bij Talamini langs.

Fijne zomeravond!

 

23 april

Ze wonen midden in Utrecht en ze zijn momenteel mijn beste vrienden. Gewoon, omdat het zo praktisch is. Zoals vaker vermeld, ik werk steeds meer in het westen en mijn eigen woning staat nog steeds in de Achterhoek. De grote stap moet een keer genomen worden, maar veranderingen zijn niet alleen leuk en spannend, maar ook best angstaanjagend en kunnen zorgen voor laag overvliegende buien van hyperventilatie. Maar ja, om niet de rest van m'n leven te blijven hangen op dit punt, zal het toch een keer moeten gebeuren. Nou heb ik veel logeerbedjes door het hele land, maar een plek waar ik steeds meer vertoef ligt tussen de Jaarbeurshallen en Hoog Catherijne. Ideaal, want met mijn VW Golfje ben ik vanaf die plek overal heel snel, files en stoplichten niet meegerekend. En daarnaast, na lang alleen te hebben gewoond, is het eigenlijk ook wel weer rete gezellig om met meer mensen in huis te zijn, ik raak er steeds meer aan gewend. Zij vinden een derde wiel, voor de verandering ook gezellig. Zij, zij zijn een stel van deze tijd, druk, veel werken en ik huppel daar een paar dagen per week flexibel tussendoor. En vaak heb ik niet eens door, dat het pand nog meerdere bewoners heeft, want als de één werkt, slaapt de ander en hangt een derde een beetje rond.

Hij heet als mijn broer, lijkt op mijn broer en praat als mijn broer. Dat geeft iets vertrouwdst, familiairs en weinig spannends en begrijp me niet verkeerd, dat is alleen maar heel erg goed voor een vriendschap. Haar ken ik al vanaf de brugklas. Met z'n tweeën hoorden we bij een groep giebelende meiden, die de zware middelbare schoolperiode voor mij een iets prettiger tijd maakte. Onze ouders waren zo aardig om ooit eens dezelfde vakantiebestemming in Frankrijk te kiezen, zodat wij uren met z'n tweeën op het strand en in de tent acapella of met cassetterecorder de liedjes van Simon en Garfunkel tweestemmig zongen. In ons geval, Simon en van het Kaarfunkel. We deelden onze bakvisdromen; zij liep hand in hand met de zanger van Toontje Lager door het bos. Ik dronk sinas met Hans de Booij in de kantine van de sporthal. Beiden werden we ontmaagd door Ernst.

Twee weken geleden gingen zij met z'n tweeën een midweek naar Terschelling. Na al dat harde werken waren ze daar aan toe. Ik mocht niet mee. Maar dat was niet erg, want zo had ik het rijk alleen in Utrecht samen met de 2 katten, dat dan wel weer. De tassen worden steeds voller en de kofferbak gaat steeds moeilijker dicht. Maar ik ben zo goed als klaar. Dus lieve vrienden, als jullie dit lezen, kijk even van de PC op de voorkamer in. Dat daar, wat languit op de bank ligt met de zapper in haar bezit en wat net de laatste pindarotsjes heeft opgegeten uit het kastje onder de schouw? Dat, dat woont sinds een paar dagen officieel bij jullie in… Gezellig hè?

 

13 april

Ze is geboren, de derde A. En kijk aan, nog geen 3 dagen later is er in Velp al een straat naar haar vernoemd. Daar hoeft zij geen voorvechtster in de vrouwenemancipatie voor te zijn, geen politica, geen succesvolle kleinkunstenares, geen “Simone de Bovoir”, ze hoeft er geen leuk meidenbandje met haar zusjes voor te vormen, wat op zich wel weer een geinig idee is. Nee, Ariane mag gewoon zijn wie ze is, voor haar eigen straatnamenbord. En dat is toch een prachtige gedachte.

Boeiend toch weer, zoveel heisa om dat koningshuis. Ik volg het allemaal. Vooral omdat we met zoveel prinsesjes in een droomwereld terechtkomen en daar begeef ik me graag in. Ik steek m'n kop met alle liefde in het zand en ontloop zoveel mogelijk al het leed om mij heen en verderop. Doordat ik in de sociale sector werk, ziet mijn omgeving mij wel als een sociaal mens, dat is een meevaller. “Het lijkt me zo'n zwaar werk…” Pfff, je had me met Pasen moeten zien. Hangend in de bank, luierend in de zon, het eten van chocolade-eitjes, genieten van een Paasbrunch, nog meer chocolade-eitjes. En om mij heen, 6 lieve kindertjes, die net zo genoten als ik. Er was even een kleine opstand, want het suprise-ei met 10 euro werd niet gevonden. Daar had ik ze dan toch zwaar in de maling, maar je moet toch wat, als ze weigeren mee te werken aan het leukste onderdeel van het feest. Wat het soms zwaar maakt zijn de DVD's van BZN en Jan Smit, die af en toe gekeken moeten worden en uiteraard ook beluisterd, want een “Jongens, mag anders het geluid niet af?” daar trappen ze dan net weer niet in. En ach, voor dit soort momenten krijg ik regelmatig mijn onregelmatigheidstoeslag uitbetaald. Maar ja, ik heb er nu een nieuw tijdelijk baantje bij en begeef mij zo maar in andere situaties.

Zo ontmoette ik van de week Jason. Een half uurtje daarvoor reed ik het terrein van een grote inrichting op. Voordat ik daar ben, waar ik moet zijn, ben ik door lange, met TL-verlichte gangen gelopen, heb ik een aantal enorme sleutelbossen ontmoet, moest ik op bellen drukken en op deuren kloppen en zie ik grote woonruimtes, met heel veel mensen. Jason, een manneke van 9, had nog even geen tijd voor mij, want het was woensdagmiddag en dan krijgt hij zijn wekelijkse euro zakgeld, waarmee eerst iets gekocht moest worden in het winkeltje op het terrein. Als hij terugkomt neemt hij mij mee naar zijn kamertje, waar het nog naar verf ruikt. Eén van de muren is half afgeschilderd, maar hij weet niet wanneer het wordt afgemaakt. Ik begin met mijn gesprekje, maar al snel gaat het al niet meer daar over, waar het eigenlijk over hoort te gaan. Alle Suskes en Wiskes worden uit de kast gerukt en “Spokenjagers” blijkt onzer beide favoriet te zijn. Zijn pas gekochte rol rang, wordt uit de doeken gedaan en 1 voor 1 worden de snoepjes op een rijtje op bed gelegd. Ik ruk al mijn professie uit de kast en probeer zo onopvallend mogelijk nog wat vragen door te nemen. Dit gaat niet lukken, hij biedt mij 4 snoepjes aan. “Nee lieverd, hou ze maar zelf. Deze mevrouw heeft genoeg euro's in haar portemonnee om straks helemaal loos te gaan, in het eerste het beste tankstation". Ik zing voor hem de reclameslogans “Redband… als je voor pret bent” en de oh zo oude klassieker “Rang is alleen, rang is alleen, rang als er rang op staat… RANG!” Vol verwondering kijkt hij me aan. Dan trekt hij me mee naar de kamer naast hem. “Dit is het rustkamertje”. Wij als grote mensen noemen het gewoon een isoleercel. Terug in zijn kamer staat hij er op dat ik de 4 snoepjes meeneem. Met eentje neemt hij geen genoegen. Wat een kereltje, ik zou hem zo inpakken en meenemen naar huis. Maar ja, na 2 dagen zal dan wel duidelijk worden waarom het beter was van niet en brengt de cabaretière hem weer terug naar de inrichting, omdat ze nu echt weer tijd nodig heeft voor haarzelf. Hij heeft het zwaar gehad en god, wat zal hij het in zijn leven nog zwaar krijgen. Maar wat mij betreft mag de eerste de beste boulevard die opgeleverd wordt, naar hem vernoemd worden.

 

 

11 april

Het is net als chocola en seks. Zolang je het laat, mis je het ook niet echt. Maar na een jaar werd het wel een keer weer tijd; Het Groot Niet Te Vermijden, te lang geleden en dat besefte ik toen ik weer eens in het publiek zat. Een heerlijker theateravond kan ik niet bedenken. En ik begrijp nog steeds niet zo goed wat nou hetgeen is, wat mij zo treft. Goeie muzikanten, een publiek wat keer op keer uit z'n dak gaat, puur vermaak. Maar doorgaans ben ik niet zo van de covers en bestaande grappen. Zie ik dat in het cabaret gebeuren, dan haak ik al snel af. Maar met de jubileumshow van het Groot zit ik op het puntje van mijn stoel en vind ik 2 uur veeeeel te kort. Diamonds en Pearls heeft wat mij betreft niet 1 zwak moment, behalve dan maar die ene toegift. Echt, ik ben kritisch genoeg om te zeggen dat dat met de 2 vorige shows wel gebeurde, tijd om even te plassen of nootjes te halen in de foyer, wat vaak voor ergernis bij de mensen om me heen zorgde, zeurdozen. Het Groot speelt groots, de lach is groot. Daarom was ik tijdens de try-out uitermate verrast over de subtiliteit die in sommige scènes zat. Die is, na zoveel malen spelen grotendeels weg, dat is jammer. Louis is een geweldige zanger en als Fat John (of zoiets) pakt hij de zaal in. Hoe prachtig hij het ‘Wherever I lay my hat' zingt valt vrees ik niet echt op. Maar ik draai het cd'tje nog maar eens. Tjonge, dit wordt een echte recensie en daar heb ik zo'n hekel aan. Dan maar over de belevenissen na afloop. Nu ik word voorgesteld, als ‘een collega van ons' kan ik met een prachtig alibi de groupie uithangen. De oren wagenwijd open zodra het over de nieuwe show gaat. ‘Nog een liedje nodig, jongens?' Het zal een keer gebeuren… nu dus nog even niet, maar ik word in ieder geval niet meer heel hard uitgelachen, dus ik maak vorderingen. Maar zie je over een tijdje 5 iets oudere mannen, met iets heel jongs en hips de aandacht trekken (zonder tekst overigens), dan kan daar mijn naam onder. En nadat ik met de harde kern van het bandje het theater werd uitgeveegd, wist ik het weer, ik wil meer.

Maart 2007

25 maart

Afgelopen week keek ik op een vrije middag, heerlijk hangend vanuit de bank, naar een herhaling van “Het Gala van het Nederlandse Lied”. Altijd leuk. Tijdens het gala wordt een hoofdgast toegezongen door artiesten met zijn eigen liedjes. Dit maal was Peter Koelewijn de eregast en dat is dan weer beter dan die enge, gladde Borsato van vorig jaar. Ik hoop volgend jaar toch eens op een artiest die bij mij in de cd-kast staat. Alhoewel het schaamrood mij weer naar de kaken vliegt als ik denk aan die vriendin die tussen mijn cd'tjes stond te snuffelen en ik haar, terwijl ik koffie stond te zetten in alle verbazing vanuit de kamer hoor roepen: “Wat moet jij met Marco?” Dat is toch hetzelfde gevoel, als die keer dat mijn neefje uit mijn slaapkamer kwam zetten, waar ‘zijn' speelgoeddoos staat. In zijn handen hield hij mijn hysterisch roterende Tarzan. De euforie in zijn ogen was groot. Ik zag zijn creatieve brein op volle snelheid werken. “Als ik nu eens mijn Lego Bionicle met ehm… dit ding combineer, dan heb ik echt een vet coole mechanische Exoforce vechtmachine”. De visite, die op dat moment uiteraard volop aanwezig was, begon driftig te rinkelen met lepeltjes in kopjes en de laatste kruimels van schoteltjes te schuiven.

Maar het Gala, met als eregast Bløf, de Dijk of iets anders leuks. Daar kan ik me op verheugen. Kaandorp moet nog even wachten, totdat ik er klaar voor ben om ook een liedje van haar, voor haar te mogen zingen, in Carré samen met het Metropole Orkest. Zijn we eindelijk op het punt waar ik wil zijn; het Metropole Orkest. Heb ik daar verdorie al weer wat ontboezemingen voor moeten doen. Ja, nou ja goed… welke vrouw heeft er tegenwoordig nu niet één onder bed verstopt? En dan bedoel ik uiteraard een dooie zanger. Maar het Metropole Orkest, ik vind het zo intrigerend. Ze duiken iedere keer weer op en het leidt zo af, want meestal begeleiden zij een artiest waar het dan om zou moeten gaan. Laatst nog Elvis Costello in de Heineken Music Hall. Ik zie violistes voorzichtig flirten met de artiest, terwijl je dat niet verwacht van zulke keurige dames. Ik zie Lex Bolderdijk, de gitarist met zijn antieke kapsel. Muzikale vrienden, van mijn favoriete feestbandje noemen een perfecte, gladde, over de top gitaarsolo een Bolderdijkje. Leuk om te weten. Ik zie enthousiaste gepassioneerde muzikanten, met als grote uitblinker die bijzonder grappige percusionist en ik zie mensen die bezig zijn hun geld te verdienen. Voor ons publiek, links zit achteraan in het orkest een meneer met een rare toeter. Google laat mij weten, dat zoiets een Franse Hoorn heet. Een grote grijze wolk drijft boven zijn hoofd, waarin met zwarte letters staat geschreven BURN OUT. Die man, die heeft het gehad, dat is duidelijk te zien. Met tegenzin vertrok hij die dag met zijn lunchtrommeltje naar zijn werk. Hij zoende mevrouw Franse Hoorn vluchtig en mompelde nog iets van: “We doen vandaag Costello, in Amsterdam, als ik het goed heb”. En nu zat hij wat verveeld om zich heen te kijken, blies op de momenten dat dat van hem verwacht werd en keek zo nu en dan op zijn horloge, waar de tijd kroop. Hij raakte geïrriteerd toen het een groot succes bleek te zijn en dat er nog een extra toegift moest komen en toen er halverwege het laatste nummer toch geen geluid meer van hem werd verwacht, pakte hij alvast zijn boeltje in. Gelukkig bedacht hij zich op tijd dat het zou opvallen, dus bleef nog even zitten tot de hoofdgast definitief en dan ook *zucht* eindelijk was vertrokken. Het liefst trek ik zo'n man van het podium af, om het van hem over te nemen. Maar ja, dan zit je daar met zo'n toeter en alleen heel hard blazen zal niet genoeg zijn. Maar de passie zal er van afspatten, maar nogmaals, dat zal niet genoeg zijn. Alhoewel, van de week had ik waarschijnlijk iets teveel tijd om televisie te kijken en zag in ‘Singing wishshs de stars' Hilbrand Nawijn vol overgave “Kom van dat dak af” zingen. Het mooie voor dit verhaal, de cirkel is rond. Maar dat is dan ook het enige.

 

22 maart

De Nieuwe Snaar, ik heb er al zoveel over vertelt. Maar hiep voor de prachtige plekken in de Leidse Schouwburg en hoera voor mijn mobiele camera!

Dit was overigens vlak na de (ongevraagde) signeersessie, waarbij mijn net aangeschafte DVDtje met zwarte markeerstift, bruut werd volgeklad, met gegarandeerd zeer waardevolle maar onleesbare, krabbels.

OUD NIEUWS

       

NU