Maart 2008

27 maart

'Zo mooi, tis om te janken, zo mooi'. Barmhart, de prachtige voorstelling van Maarten van Roozendaal is uit op DVD, wat een feest! Barmhartig als ik ben, gaf ik hem cadeau aan mijn jarige schoonzus. (Wikipedia: " Barmhartigheid is niet zozeer een gevoel zoals compassie of medelijden dat kunnen zijn, maar wordt gekenmerkt door daden). Morgen koop ik hem nogmaals, voor mezelf en niemand mag hem lenen!

Maarten met het mooie nummer op Youtube. Zonder de fijne Egon en Marcel, maar met het Metropool Orkest. Het lukte me niet, de logootjes weg te videoshoppen, die zitten, vooral linksboven, ietwat in de weg.

 

 

18 maart

Hij viel me voor eerst echt op, toen hij als enige begon te schreeuwen en te joelen, dat hij toch echt meer wou. Het zorgde voor de nodige hilariteit, aangezien hij de geluidsman van het bandje was. Nou was hij ook de enige die wist dat het afgelopen was. Wij dachten dat de muzikanten gewoon even aan een fijne pauze toe waren. Dus we hadden niet goed opgelet. Vlak daarvoor hadden we met z'n allen naar de film ‘Control' van Anton Corbijn gekeken. Daarbij moesten we concluderen dat de zanger Ian Curtis op zijn 23e al, op dramatische wijze een einde aan zijn leven maakte. Dat er dan niet zoveel materiaal was voor het Tributenbandje Closer to Curtis, hadden we kunnen weten. Maar gelukkig drong het langzaam tot ons door en wilden wij uiteindelijk ook nog wel wat meer, ook omdat we anders wel erg vroeg thuis zouden zijn. En het was nostalgie, de rocksterren van de middelbare school, waren speciaal voor deze gelegenheid, teruggekomen naar hun geboortegrond.

Maar terug naar de geluidsman. Na afloop stond hij aan de bar en een licht vermoeden van ‘ik ken hem ergens van' ontstond. Maar tijd om na te denken had ik niet, want hij stevende op mij af, joelde mijn naam, zoende me drie keer en riep enthousiast, dat ik niets veranderd was, er nog even jong uitzag en het zoooo leuk was, mij weer te zien. Een lichte paniek was ondertussen uitgebroken. Na zo'n liefdevolle begroeting is een ‘Zo en wie ben jij dan eigenlijk helemaal wel?' niet echt meer op zijn plaats. Gelukkig was het een enthousiaste prater en na mijn beleefde antwoord "goed hoor”, op zijn vraag barstte hij los. Dat leek mij het beste, want misschien kon ik naar aanleiding van zijn verhaal, zijn identiteit bepalen. Succesvolle bedrijven opgezet, veel geld verdiend, maar te onrustig. Boeltje en gezin opgepakt en naar Frankrijk vetrokken, waar hij nog steeds niet wist wat hij met zijn leven aan moest. Hippe mutsje werd opgetild en grijze lokken getoond. Hij was voor deze gelegenheid speciaal overgekomen. Tja, stoer verhaal, maar het maakte mij niet veel wijzer.

Zijn plicht als technicus riep en met het geluid vetrok hij weer even snel, als hij was gekomen. Vrienden, die het op goede hoorafstand hadden gevolgd, keken mij vragend aan. “Ik weet het ook niet…” gebaarde ik wat onbeholpen. Maar na nog een wijntje en wat gebrainstorm met z'n allen, viel daar opeens zijn naam en zag ik hem opeens weer zitten. Vier jaar lang, links vooraan tegen het bureau van de leraar (en niet omdat hij zo'n vlijtige leerling was). Een hockeyjongen, die zich met zijn keurig gestreepte blouse en collegeschoenen, actief in de punkscene ophield. Grote bek en een groot hart. Als één van de populairste gasten, was hij altijd bijzonder aardig voor dat meisje, wat er net bij hoorde en net ook weer niet.

Dus Arnoud, mocht je me nog even gegoogled hebben, met terugwerkende kracht... wat leuk om je weer gezien en gesproken te hebben. Zoals je ziet ben ik ondertussen een bekende cabaretière hier in Nederland. Eveneens in een kleine dip, maar dat zal onze leeftijd wel zijn. Ik heb jou ook gezocht en gevonden. Leuk hoor!

 

 

 

14 maart

Het schijnt weer lente te worden. De AH viert het volop. Pasen is in aantocht en door de hele winkel worden mij de hapjes en de drankjes door de strot gedouwd. Ik heb nog nooit zoveel proevereitjes in 1 winkel gezien. Helaas, mijn favoriete kok is niet meer ingehuurd. Alles wordt gepresenteerd door de bekende gezichten van gepromoveerde vakkenvullers. Bij de kassa ligt er voor mij een man in een zwarte jurk op de grond. Schreeuwend, met gebalde vuisten en voeten, slaat hij als een klein kind op de grond. Hij haat ze, tot zover is het mij duidelijk geworden. Het kassameisje kijkt me verbijsterd aan, met het gratis presentje in haar hand: "Ik vroeg het hem toch vriendelijk?"

Nog even over de markt en thuisgekomen, fleur ik de boel eens ff lekker op. De voorjaarsbloemetjes op het kastje, wat mijn opa ooit voor me maakte. De lieve man, hij is al veel te lang dood, heeft zijn sporen godzijdank achtergelaten. Tussen al het lentegeweld, ook de zeer nadrukkelijk aanwezige hyacint. Nu houdt zij zich nog rustig, maar wacht tot ze gaat bloeien. De geur is meer dan overdone en bezorgt me wekenlang (mits goed verzorgd) hoofdpijn. Maar dat heb ik er graag voor over, omdat ik nooit wil vergeten.

 

8 maart

Zo, dat was lachen bij de kaakchirurg! Aangezien 'met spoed' een afspraak maken, bij de Nederlandse ziekenhuizen betekent, over een maandje, mevrouw Simon, belandde ik bij een heuse Deutsche Mund-Kiefer-Gesichtschirurg, midden in het centrum van Bocholt. Ik werd naar de behandelkamer gebracht en lag daar een tijdje alleen te wachten op mijn lot, terwijl de kerkklok op zeer onregelmatige wijze, sfeervol twaalven sloeg. Het gereedschap voor mijn neus, zorgde er voor, dat mijn fantasieën zich in snel tempo opvolgden. Mijn gedachten wisselden af, van mr. Bean 'help yourself' achtige taferelen, tot een 'your worst nightmare' Mengele behandeling. Tot mijn verbazing, kwam er een persiflage van de persifleur Weird Al Yankovic binnenzetten, die zich ook nog eens zo gedroeg. Op vakkundige wijze, was hij binnen 5 minuten met me klaar en na een vriendelijk 'Tjuuuus!', vetrok hij razendsnel. Mij teleurgesteld achterlatend. Ik had hem graag nog even in zingen en dansen zien uitbarsten.

 

2 maart

Jahaaaa, we gaan internationaal. Perfect Day a tus amigos o a esa persona especial!

Februari 2008

21 februari

Het leek afgelopen zondag of ik in het radiospelletje 'de Facelift' van Frits Spits zat. Roomse Herrie is het popboek, dat is uitgekomen rondom vele bandjes die ooit in Groenlo en Lichtenvoorde bestonden (twee naburige dorpen). Om dat te vieren was er een grote reünie georganiseerd met vele bandjes uit dat boek. En het werd me een feestelijke dag.

Bij binnenkomst de echte rammelende rock and roll, muziek die ik alleen maar van de foto's ken. Zo jong, ik voelde me nog zo jong! Daarna de jaren 70, folkie tot in den treuren. Deze muziek hoorde ik liggend in mijn bedje, af en toe boven aan de trap roepend, of het ietsjes zachter mocht aangezien ik de volgende dag toch echt weer op school werd verwacht. En daarna hetgene waar ik mij al weken op verheugde 'What's Going On'. Een heerlijke funk band, die in de jaren 80 furore maakte in Lichtenvoorde en toch wel op behoorlijke fietsafstand daarbuiten. Als jong meisje belandde ik ooit per ongeluk eens in het kippenhok, waar zij oefenden. Ik zat stilletjes in een hoekje en raakte op slag verliefd op de wat dromerige maar o zo begaafde toetsenist. Had ik het toen al maar geweten… Jaren later werd ik door zijn vrouw (!) aan hem gekoppeld. Zij was mijn collega en had een muzikale act nodig voor een jubilerende nog weer andere collega. Mijn kalvergevoelens heb ik eerlijk aan beiden opgebiecht en zo werden wij een muzikaal duo, voor alle interne feestjes en partijen. En nu weer eenmalig terug in de oude bezetting. Nog even strak als altijd. Een rijtje blazers erbij en het was een wereldact geweest.

Ach en zo tegen de avond had ik mijn hoogtepunt wel bereikt en werd het tijd om wat te snacken. Ik belandde bij wat ouwe hippies aan tafel, waar een klein zilveren doosje werd doorgegeven. Zelf geteelde wiet en als brave burger kreeg ik het toch wel wat benauwd. Niet dat ik nooit een jointje heb gerookt (en daar vervolgens van over mijn nek ging), maar bang om als medeplichtig de tent te worden uitgezet. Maar na 5 minuten kwam ik tot de conclusie dat ik nog steeds niets anders rook dan een enorme frituurwalm en bekende de Neils dat het ook wel erg oude stuff was. Maar goed, het ging toch om het idee.

En toen de nietszeggende jaren 90. Zo'n ‘laten we de Dijk immiteren, misschien scoren we dan ook een hit' bandje. Zelf dan ook maar nietzeggen, aangezien ik de enige leek in een bomvolle dampende zaal. Met teksten als: “Twee fraai gevormde oren... Staan in de perfecte hoek... Alleen maar om te horen... Wat ze in je woorden zoekt.” en een doorkomende verstandskies voelde ik een behoorlijke vorm van agressie in me naar boven komen. Een agressie die ik bij de afsluiter van de dag, de jaren 00, behoorlijk had kunnen botvieren. Maar ja, om me nu te laten crowdsurfen door een energiek, hippe menigte? Lijkt me heerlijk, maar ik vrees de dagen, nee de jaren, of eigenlijk mijn leven daarna... de filmpjes op Youtube.

 

6 februari

Updeetje:
Nou, ze hebben zichzelf bijna overtroffen, die vrienden van mij. Het werd een echts Achterhoeks stukje dit jaar. Ritmisch en tekstueel, liep het allemaal verdomd goed, ik ben trots op ze. Zo in een liedje, lijkt mijn leven ineens een stuk wilder, dan dat het in reallife is, maar goed. Toch een kleine kritische kanttekening; dat mijn mobiel van het Orange-merk zou zijn, daar gingen ze toch wel even mee de mist in. Maar dat geeft niet, daarom houd ik niet minder van ze en ik ben al lang blij dat mijn vrienden weten hoe ze mijn website moeten bekijken.

mmm, deze zal er op kort termijn wel weer van af moeten.

 

1 februari

Tien jaar geleden was dit het perfecte cadeau, wat ik kreeg voor mijn verjaardag. Tzal mij benieuwen of ze dit weten te overtreffen. Dankzij Joop Koopmanschap, de videoman, kan het clipje nu ook op youtube, wat een feest! We streven nog naar een betere versie, want op tv ziet hij er echt zeer proffie uit. Kijk naar m'n familie, vriendjes, vriendinnetjes en collega's. Ehm, er is best wel wat veranderd, het afgelopen decennium. De katten zijn jammerlijk gesneuveld, een enkele relatie ook, er waren nog volop snorren en kind op het hobbelpaard, is nu puber achter z'n WII-spelcomputer.

 

Januari 2008

18 januari

En daar keken zij toch raar op, die familie van mij. Meestal rond deze tijd van het jaar heeft mijn moeder al 2 weken geleden gebeld, om te vragen wat ik nu weer eens voor mijn verjaardag wil hebben. Dan reageer ik wat mopperig en meld voor de zoveelste keer dat ik graag verrast wil worden. Leuke cadeautjes, met kleurig papier en gigantische strikken en vooral, laat het vooral verrassend zijn. In mijn vriendenkring werd een aantal jaren besloten, dat ‘we' geen cadeautjes meer zouden doen. Zo'n gedoe en meestal is het niet nuttig. Groot protest van mijn kant. Het hoeft toch niet duur te zijn, het gaat om het idee, wees creatief! Maar juist daar zit dan de moeilijkheid. Dus nu is het zo, dat ik de enige ben, die dwars tegen alle regels in met grote ingepakte onzin komt aanzetten en de vriendjes en vriendinnetjes alleen voor mij dan toch maar die moeite doen.

In mijn familie is het gelukkig anders, maar daar wil men toch een lijst met een uitgebreide omschrijving, winkel, gangpad en schap, waar het gewenste is te vinden. Dit jaar, door omstandigheden een klein jubileum, wist ik ver van te voren al wat ik ging vragen en eindelijk belde mijn moeder dan en viel het meteen ook behoorlijk stil aan de ander kant van de lijn. “Mam, ik wil dat je me mee neemt naar de Revue van André van Duin, weet je wel, net als vroeger”. En ik wist dat we op dat ogenblik, aan hetzelfde moment in mijn jeugd moesten terugdenken. Ik zal een jaar of 8 zijn geweest, toen ik op een zondagmiddag de woonkamer binnenkwam. Mijn moeder zat achter haar naaimachine, een vertrouwd gezicht. Ze keek me aan en met de volgende boodschap bezorgde ze mij een grote vreugde en afschuw tegelijkertijd. “Twee dingen; ik heb kaartjes voor André van Duin, daar gaan we samen naar toe. En dit jurkje wat ik voor je aan het maken ben, die moet jij dan aan". André van Duin was mijn eerste echte grote held en dat maakte mij de Frans Bauer van de familie. Een familie, die in burgerlijk Winterswijk bekend stond als alternatief, creatief en misschien ook wel een beetje vreemd. Er werd veel muziek gemaakt en we droegen zelfgebreide truien en rare gehaakte kleedjes op zelfgeknutselde blouses. In de weekenden gingen we naar het plaatselijk sociaal cultureel centrum, waar we deel uit maakten van de Folkscene. En ja, daar past zo'n kind, die uit bed gehaald moest worden, als die rare grappenmaker weer eens op de buis was, niet thuis. Toch deden mijn ouders hun best en nam mijn moeder mij zelfs dus mee, naar de schouwburg. Maar voor wat, hoort wat, dus jurkje aan! Ik was een weinig assertief kind, maar van af het moment dat ik kon praten, was wel één ding duidelijk, geen jurken en rokjes. En dat standpunt heb ik behoorlijk in ere kunnen houden, behalve dus die ene avond in het theater, die jurk moest aan!

Ondanks de dresscode was voor mij het eerste echte theaterbezoek een groot succes. De passie, die pas jaren later echt tot uiting kwam, ontstond die avond. En ook al heeft zij er niet bij haar vrienden mee te koop gelopen, zelfs mijn moeder gaf jaren later eerlijk toe dat ze het toch ‘best wel' leuk vond. Zo werd er later, door de rest van het gezin op zaterdagmiddag stiekem met mij mee geluisterd naar de Dikvoormekaarshow. En bij de beroemde ode 'Willy Alberti bedankt' veranderde het zachte gegniffel in een massale slappe lach. Mijn cassettebandjes met de uitzendingen waren soms op mysterieuze wijze een tijdje verdwenen. Ach ja, ik zal altijd de dombo van de familie blijven als het om cultuur gaat. Niet hip en bijzonder genoeg. Maar ik ga straks weer fijn met mams naar de Revue en dit keer zonder een rare jurk.

 

 

1 januari


Godzijdank, 2008 is begonnen!!!

OUD NIEUWS